Skip to content

Ballyland Geluiden Memory

Icon of the app showing Wheelie and the letters NL.

Niveau: Makkelijk tot Gemiddeld
Gebaren: Sleep (met een vinger), dubbel tik (met een vinger), veeg (met een vinger) naar rechts en links, veeg (met een vinger) naar boven en beneden.

Download in de App Store

Let op! Deze app is tijdelijk niet verkrijgbaar. We werken aan een update. Als U de app al bezit, wordt U automatisch gewaarschuwd zodra de update beschikbaar is. We verontschuldigen ons voor een niet optimale kwaliteit die blijkt op te treden als de app wordt gebruikt op de nieuwste iPads met het meest recente iOS. Dank voor uw geduld.

Ballyland Geluiden Memory is leuk voor iedereen, en geheel toegankelijk voor kinderen met een visuele beperking. Het is een Memory spel, waarbij je telkens twee dezelfde geluiden bij elkaar moet zoeken. Al doende leren kinderen belangrijke vaardigheden. Zoals je oriënteren op het voel scherm, goed luisteren, ‘matching’ (wat hoort bij elkaar), en digitale tabellen: je navigeert door de gesproken rijen en kolommen. Maar behalve leerzaam, is het ook gewoon een heel leuk spel, waarmee ook ziende vrienden en familie uitgedaagd kunnen worden, vooral als je het scherm op zwart zet! Alle Ballyland apps zijn er op gericht om kinderen en jongeren met een visuele beperking digitale vaardigheden te laten leren. De apps hebben ingebouwde spraak en de VoiceOver wordt niet gebruikt.

Tip

Tip 1: Voor informatie over hoe kinderen die een visuele beperking computer technologie en iPads kunnen gebruiken, zie het artikel "Jong Geleerd" van Sonokids' Phia Damsma (co-auteur) op d BlindIct website: https://www.blindict.nl/jong-geleerd/

Tip 2: Leg uit wat het Memory spel precies inhoudt aan de hand van het boek Memory Konijn. Dit kan toegankelijk worden gemaakt mbv tactiele toevoegingen en braille. In het boek zit een Memry spel met kaarten. Ballyland Geluiden Memory vervangt kaarten door geluiden. Bespreking van het boek: https://www.vouwjuf.nl/juf-janet/memory/

Tip 3: bekijk de Engelstalige tutorial.

Instructies

Doel

Zoek telkens twee gelijke geluiden bij elkaar. Het spel is afgelopen als je alle paren hebt gevonden en je score hoort. Je kunt zoveel tijd nemen als je wilt.

Het spel

Kies “Speel” om te starten. Je krijgt drie spellen achter elkaar met dezelfde instellingen en selecties, voordat je weer terugkomt bij het Hoofd Menu. Hoe sneller je de goede geluiden bij elkaar weet te zoeken, des te hoger je score is.

Navigatie

Je moet altijd eerst een kaart/geluid ‘in focus’ brengen (en dan dubbel tikken om te openen). Je verplaatst de focus met een vinger gebaar op het scherm.

  • Sleep spel: sleep met één vinger over het scherm.
  • Veeg spel: veeg met één vinger naar links of rechts, omhoog of omlaag. Wheelie volgt elke veeg beweging! Als je aan het eind van het speelveld een ‘veeg’ doet, dan hoor je aan het VoiceOver geluidje dat je niet verder kunt.
  • Om in een Sleep of Veeg spel het geselecteerde geluid te horen: dubbel tik met één vinger op het scherm
  • Terug gaan naar het Hoofd Menu vanuit het spel: dubbel tik met één vinger op de knop rechtsonder in de hoek van het scherm
  • ‘Open Geluiden & Veeg’ stand: Verken eerst de geluiden door je vinger over het scherm te slepen. Ga dan door naar het Veeg spel: dubbel tik en veeg twee keer naar rechts met één vinger.
  • ‘Toegankelijk Menu’ voor blinde, ervaren gebruikers kan op de Start pagina worden aan en uit gezet. Om naar de Start pagina te gaan, dubbel tik met één vinger op de knop links boven in de hoek van het scherm.
  • ‘Zwart Gordijn’ maakt het spel voor iedereen even moeilijk. Zet aan/uit in Instellingen.